Ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων παίρνει κάποια στιγμή την απόφαση να προχωρήσει τη ζωή του δημιουργώντας οικογένεια. Για άλλους αποτελεί όνειρο ζωής και για άλλους φυσική εξέλιξη της συντροφικής σχέσης που έχουν δημιουργήσει με έναν άλλον άνθρωπο.
Παρόλα αυτά, η εγκυμοσύνη και η απόκτηση ενός παιδιού δεν είναι πάντα κάτι τόσο απλό , εύκολο και φυσικό, όσο φαντάζει για τους πολλούς στην αρχή. Ολοένα και περισσότερα ζευγάρια έρχονται αντιμέτωπα με ποικίλες δυσκολίες κατά τη διάρκεια της προσπάθειας τους. Αυτό το χρονικό διάστημα το ζευγάρι νιώθει απογοήτευση, θυμό, ενοχές, έως ότου αποδεχτεί την ιδέα πως αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας , είτε από την πλευρά της γυναίκας, είτε του άντρα, είτε για ανεξήγητους λόγους. Τότε, ίσως να αναζητήσουν τη λύση σε τεχνικές υποβοήθησης της αναπαραγωγής, ώστε να αποκτήσουν ένα παιδί.
Τα ζευγάρια λαμβάνοντας υπόψη τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν, παίρνουν την απόφαση να μπουν στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η περίοδος της εξωσωματικής είναι μακρά και πολλές φορές δύσκολη και ψυχοφθόρα, τόσο για τη γυναίκα όσο και για τον άντρα. Είναι ένα χρονικό διάστημα που εμπεριέχει ανάμεικτα συναισθήματα και αντιδράσεις. Στη γυναίκα τις περισσότερες φορές, αλλά και στον άντρα παρατηρούνται συμπτώματα μελαγχολίας, έντονου άγχους, ανυπομονησίας, κοινωνική και συναισθηματική απομόνωση. Το ζευγάρι μπορεί να περάσει μία περίοδο κρίσης και απομάκρυνσης, εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.
Όλα τα παραπάνω καθιστούν αναγκαίο, να υπάρχει ψυχολογική υποστήριξη στο ζευγάρι πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του διαστήματος της εξωσωματικής γονιμοποίησης, ώστε να μειωθεί το άγχος, να εκφράσουν και να επεξεργαστούν τα ποικίλα αρνητικά συναισθήματα σε ένα ασφαλές πλαίσιο, να διαχειριστούν τις αρνητικές σκέψεις τους και να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που βιώνουν σε μία ρεαλιστική βάση. Επίσης, η ψυχολογική υποστήριξη σκοπό έχει να εξομαλύνει την όποια συναισθηματική απομάκρυνση έχει υπάρξει στο ζευγάρι, να βρουν αποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας και επίλυσης των μεταξύ τους συγκρούσεων και να ανακαλύψουν την ουσία αυτής της κοινής τους προσπάθειας. Η ψυχολογική υποστήριξη γίνεται από κοινού στο ζευγάρι ή μεμονωμένα.